Архів за місяць: Червень 2024

Підготовка до зими 2024-2025: ДБЖ, інвертори, та акумулятори

29 Червня 2024
 

 Перший пост цієї “серії” (яка взагалі не планувалась як серія) – я написав ще у 2022, коли вперше довелося почати розбиратись з електрикою і тим, як забезпечити електрохарчування вдома під час відключень: Підготовка до зими 2022-2023: інтернет, електрика, опалення, їжа та вода (опублікований 1 січня 2023) Підготовка до зими 2023-2024: електрохарчування (опублікований 13 серпня 2023)… Читати далі »

AWS: RDS з IAM database authentication, EKS Pod Identities та Terraform

27 Червня 2024
 

 Готуємось мігрувати базу даних нашого Backend API з DynamoDB до AWS RDS з PostgreSQL, і нарешті вирішив спробувати що ж таке AWS RDS IAM database authentication, який з’явився здається ще десь у 2021. IAM database authentication, як, в принципі, можна здогадатись з назви, дозволяє нам виконувати аутентифікацію в RDS за допомогою AWS IAM, а не… Читати далі »

Kubernetes: контейнери та “загублений” SIGTERM

22 Червня 2024
 

 Маємо API-сервіс в Kubernetes, який періодично видає 502, 503, 504 помилки. Почав його дебажити, і виявив дивну штуку – в логах не було повідомлень про отриманий SIGTERM, а тому спочатку пішов розбиратись з Kubernetes – чому він його не відправляє? The Issue Отже, як це виглядає. Маємо Kubernetes Pod: $ kk get pod NAME READY… Читати далі »

Kubernetes: моніторинг Events з kubectl та Grafana Loki

21 Червня 2024
 

 В Kubernetes окрім метрик та логів з контейнерів ми маємо змогу отримувати інформацію про роботу компонентів за допомогою Kubernetes Events. В евентах зазвичай зберігається інформація про статус подів (створення, Evict, kill, ready або not-ready статус подів), про WorkerNodes (статус серверів), про роботу Kubernetes Scheduler (неможливість запуску поду, тощо). Типи Kubernetes Events В цілому, всі ці… Читати далі »

AWS: Karpenter та SSH для Kubernetes WorkerNodes

19 Червня 2024
 

 Маємо AWS EKS кластер з WorkerNodes/EC2, які створюються за допомогою Karpenter. Процес створення інфраструктури, кластеру та запуск Karpenter описаний у попередніх постах: Terraform: створення EKS, частина 1 – VPC, Subnets та Endpoints Terraform: створення EKS, частина 2 – EKS кластер, WorkerNodes та IAM Terraform: створення EKS, частина 3 – установка Karpenter Чого прям ну дуже… Читати далі »